Laden

Waar wil jij naartoe gaan?

Jouw reis leid je naar prachtige nieuwe ontdekkingen die je onvergetelijke herinneringen geven

La Palma is een geografisch wonder

La Palma een een geografisch wonder

Ik noem La Palma altijd een geografisch wonder. Het eiland is namelijk uitzonderlijk gevormd en extreem steil. Dat heeft geresulteerd in een heel gevarieerd landschap, zeker als je in acht neemt hoe klein het eiland eigenlijk is (706 km2). Klein, maar steil dus. Het steilste eiland van de wereld. Bereid je maar voor op een flinke portie bochten. Voor mensen met hoogtevrees is dit het ideale eiland om daar overheen te komen.

Zoals alle de andere eilanden van de Canarische Archipel is ook La Palma van vulkanische oorsprong. Samen met El Hierro is het het meest recent gevormde eiland (3-4 miljoen jaar geleden). De laatste uitbarsting was in 1971 toen de Tenegui­a nieuw land vormde aan de zuidwestpunt van het eiland.

Nog altijd is deze vulkaan actief en dat kun je waarnemen door in de krater te wandelen. Leg dan je hand (of een papieren zakdoekje) in een holletje en je zult zien hoe warm het daar nog is. Geen nood: alle vulkanische activiteit wordt continue gemonitord en bij onraad wordt er vast wel gewaarschuwd.

De vulkaanroute gaat over het meest recent geboren deel van La Palma, over de bergrug Cumbre Vieja. Een wandelroute die behalve langs kraters en vulkaan tubes ook prachtige uitzichten heeft over de oceaan en mogelijk andere Canarische eilanden.

Caldera de Taburiente

In de loop der miljoenen jaren zijn er vele uitbarstingen geweest. Ook is er regelmatig een vulkaantop geëxplodeerd (Caldera) en zijn er stukken van het eiland in de Atlantische Oceaan gegleden. Dit laatste heeft ons een uniek landschap achter gelaten: de Caldera de Taburiente. Een enorme kloof met een doorsnede van 10 km., een omvang van 28 km. en een diepte van 1.500 m. is dit wel het meest imposante landschap van La Palma te noemen.

Als enig Canarisch eiland beschikt La Palma over zijn eigen rivieren. De rivier de Taburiente stroomt in het dal van deze kloof en al droogt hij wat op in de zomer, is hij nog altijd wandelend te bereiken. In deze Caldera en op het randje ervan kun je fantastische wandelingen maken. Allemaal op goed gemarkeerde wandelpaden.

Roque de los Muchachos, een buitenaards aanzicht op 2426 m. hoogte

De Caldera wordt omringt door een enorme bergketen: de Cumbre Nueva. Het hoogste punt hiervan is de Roque de los Muchachos. De zuivere lucht en de heldere hemel, samen met de zuidelijke ligging vormen de ideale omstandigheden voor een Sterrenwacht. Op de Roque de los Muchachos is dan ook één van de belangrijkste sterrenwachten van de wereld gestationeerd en de grootste van het noordelijk halfrond.

De vele witte koepels geven dit hoogste punt een buitenaards aanzien. Vanuit de Roque de los Muchachos kun je ook weer heel goed wandelen. Één van mijn favorieten is de afdaling naar ons huis. Deze kun je in de vorm van een excursie doen, waarbij we ook langs onze ecologische wijngaard gaan en evt. daarna een hapje met z´n allen eten bij ons thuis.

Los Tilos

Een ander bijzonder landschap is het oerbos Los Tilos. Hier kun je ervaren hoe Europa er 25 miljoen jaar geleden heeft uitgezien. Door het gebrek aan ijstijden en de klimatologisch gunstige ligging van het eiland zijn hier hele bijzondere laurierbomen bewaard gebleven. Passaatwinden botsen tegen de bergrug die La Palma in tweeën deelt en laten vervolgens hun druppels achter op de bomen. Deze zogenaamde horizontale regen voedt het oerbos.

De matigende invloed van de oceaan en de zuidelijke ligging doen de rest. Dit altijd groene laurisilva is uniek op de wereld. Behalve op La Gomera komt dit alleen nog voor op Socotra, Kaapverdië en Madeira. Ook in Los Tilos kun je heel goed wandelen. Één van de meest bijzondere wandelingen van La Palma is die van Marcos en Cordero. Deze spectaculaire wandeling gaat door diverse tunnels langs een waterkanaal tot aan de oorsprong van de bergbeken Marcos en Cordero.

Elke kloof zijn eigen klimaat

La Palma heeft een subtropisch klimaat. Maar door de extreem rimpelige structuur en de steilheid is er eigenlijk sprake van ontelbare microklimaten. Elke kloof zijn eigen klimaat wordt hier vaak gezegd en het is waar. Over het algemeen is het vaker bewolkt aan de oostzijde van het eiland, omdat de passaatwinden daar de wolken tegen de bergrug aandrijven.

De westkant staat bekend als de zonnige kant. Verder geldt dat hoe dichter bij zee hoe gematigder; de temperatuur komt daar zelden onder de 20º C. of boven de 28º C. uit. Hoe hoger hoe meer landklimaat: kouder in de winter en warmer in de zomer. Het regent gemiddeld 300 mm per jaar in La Palma, maar ook dat kan enorm variëren per jaar en per locatie.

Flora en Fauna’s zeldzame planten en vogels

Door de geïsoleerde ligging hebben veel planten zich kunnen ontwikkelen tot zeldzame variëteiten (convergente evolutie), die allemaal volop te bewonderen zijn op La Palma. Bijvoorbeeld de diverse Euphorbias en Echiums. Ook zijn er diverse vogelsoorten die alleen op La Palma voorkomen.

De Palmeros: een gemoedelijk volk

Het zijn lieve en goedmoedige mensen, de Palmeros. Altijd bereid dat wat ze hebben met je te delen. Maar… ze stellen wel prijs op hun eigen cultuur en waarderen het niet als je daar geen respect voor toont. Dan kan de aardige Palmero opeens een ondeugende streek met je uithalen en je op die manier terecht wijzen.

Cultuur

Musea vind je met name in de twee stadjes die het eiland telt; de hoofdstad Santa Cruz de la Palma, gelegen op de oostkant van het eiland en Los Llanos de Aridane, gelegen op de westkant van het eiland.

Een goede manier van de huidige cultuur te beleven, is door naar één van de vele fiestas op het eiland te gaan. Vaak wordt er folkloristisch gedanst, is er live muziek en wordt er eten geserveerd. De Palmeros houden van feesten, het is een belangrijke sociale gebeurtenis.

Waar te verblijven

La Palma is geen eiland van het massa-toerisme. Daarom is er maar een beperkt aantal hotels. De beste manier om hier te verblijven is in één van de vele Casas Rurales. Als je voor de zon komt, dan kun je het beste op de westkant van het eiland verblijven.

Wat te doen

La Palma beschikt over meer dan 1000 km. goed gemarkeerde wandelpaden. En nog steeds worden oude paden in ere hersteld. Wandelen kan hier dus bij uitstek. Op veel bergpaden kan je ook prima mountainbiken. Voor meer spanning en sensatie kun je kiezen voor parapenten of duiken.

Op de oceaan kun je verder uitstekend vissen, kanoveren en op zoek gaan naar dolfijnen en walvissen. ’s Nachts kun je vooral heel goed naar de sterren kijken. Er zijn telescopen te huur.

Helaas kan je geen reactie plaatsen